Drahomíra V.

Image result

Femme fatale.
Drahomíra Vihanová.
Režisérka, dokumentaristka.
Včera zemřela.

ČT art dnes dávala dokument Umanutá, který o ní natočil Miroslav Janek.
Co je teď s její chatou, ve které žila, trabantem a spoustou koček? Byla sama.
Pak na artu běžel film Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba, první a poslední porevoluční hraný film, který natočila. Nesetkal se s příznivou kritikou, tak na hraný film zanevřela.
Její první film z dob normalizace se jmenuje Zabitá neděle a skončil v trezoru. Nejznámější je určitě dokument, který natočila o své přítelkyni Evě Olmerové. Jeho uvedením skončilo jejich letité přátelství, protože DV zaznamenala propad zpěvačky na dno, alkohol, prášky a bezmoc. Olmerová jí to nikdy neodpustila. Tenhle dokument vyvolal obrovskou vlnu dohadů, co může dokumentarista natočit a co už je neetické.
Kromě tohoto natočila ještě spoustu dalších skvělých dokumentů, hrozně se mi líbí její styl a pohled.
Paní Vihanová učila na FAMU, i její semináře byly leckdy kontroverzní jako ona sama. Někdy měla náladu, někdy vůbec. Nepřetvařovala se. Byla hrozně inspirativní.

Jestlipak se teď s Evou v nebi usmířej?

5 komentářů:

  1. Dobré ráno , paní Lucie. Zajímavý článek. Přiznám se, že jsem tuto paní vůbec neznala.
    Užijte si dnešní sváteční den, přeji Vám vše nejlepší k Vašemu svátku, hodně zdraví, štěstí, ať se Vám vše daří. A také přeji hezký adventní čas. S pozdravem Miluše.

    OdpovědětVymazat
  2. ...znala jsem ji jen z TV, vždycky zaujala...R.I.P.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    přeji Vám, Lucie vše nejlepší k sváktu.
    Blogečku,
    ty si také Lucie,tak vše nej, nej a ať nám vydržíš.
    Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  4. Paní jsem vůbec neznala, musela jsem si ji dohledat a alespoň něco dokoukat. Děkuji moc za tip!

    OdpovědětVymazat
  5. Film o paní Vihanové jsem sledovala, DV určitě zajímavá osobnost byla. Už proto, že když se film točil bylo jí už přes osmdesát a i v tom věku byla schopná ostrého pohledu na svět i sama na sebe. Zamrazilo mne když řekla: "Chytilová točila i s břichem, to já jsem to dala pryč... A teď? Nic není. Možná jenom ti kocouři si všimnou, že tady už nejsem." (cituju dost volně, ale ten smysl to mělo) Tvorba může být velmi silný poháněč, co ale když člověk zjistí, že to vlastně tak úplně nestálo za to... A taky jsem vůbec netušila, že původně vystudovala brněnskou konzervatoř, klavír. Rozhodně nebyla tuctová.

    OdpovědětVymazat