Kdo řekl: "Učit se, učit se, učit se."?


Titulek je tak gramaticky komplikovaný, že ani nevím, jestli je správně. Jestli ne, odpusťte. Nicméně odpověď na tuto otázku neví ani jedno z mých dětí. Mají to štěstí, že dokonce ani neví, kdo tento pán byl. Tedy v rámci všeobecných znalostí by to vědět měly, ale jsou na tom s učením velmi průměrně. Díky tomu nám odpadají starosti jiných rodičů, kam dát dítě na školu, která je nejlepší, zkoumat všechny na internetu, jít se podívat osobně, diskutovat a tak. Tohle nás naprosto míjí. Ne, že bych tím opovrhovala, ale náš problém je úplně jiný. Přežít. Přežít základní školu našich dětí, v ideálním případě i tu střední. Jakoukoli.
Teď se učím se Stelou na písemky. Nejde nám to. Ani jí, ani mně. Já dělám chyby i ve větném rozboru, včera jsem navíc nevěděla, co je za slovní druh "by" a "jsme". A dokonce jsem si nevěděla rady s jedním i/y! Spát chodím s depresí. Napsala jsem to správně: PŘEŽÍT!

15 komentářů:

  1. Chápu tě!! I u nás právě probíhá období pololetních zkoušek a písemek. David byl tak vystresovanej, že se v noci poblil:-( a pak napsal slovo: MYSLYVEC. :-D Denisa zase měla hysterák kvůli tomu, že dostala první 3 v životě jenom proto, že nevěděla, co se dělá z ječmene a nepoznala žito od pšenice. Co to je?? Chápete někdo prosím ty učitelky?? :.-DD Někdy bych je chtěla poznat lépe, abych si o nich mohla myslet, že jsou normální. A.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Lucie, óóó jak Vám rozumím, prožívám to podobně. Asi to dopadne tak, že "nejchytřejší" (rozuměj nejnabiflovanější) z rodiny bude nakonec já, protože 3x se v určitých intervalech učím to stejné, proboha, teď mě napadlo, že to vůbec nemusí znamenat, že jsem "nejchytřejší" z rodiny nakonec já ... jak se vlastně píše nejnabiflovanější ??? Krásný den :-) Margit

    OdpovědětVymazat
  3. Adélo, ty sis založila profil! Gratuluju! Teď ještě blog. Budu si tě číst před spaním. Ale k situaci: taky to celkově nechápu. Většina mých kamarádek jsou učitelky a jsou v pohodě, říkají, že v křeči jsou rodiče. Ale proč se teda musíme všichni doma tak učit? Loni jsem se na to vybodla a na vysvědčení to sakra bylo znát. Existují vůbec děti s přirozenou inteligencí, u nichž rodiče nemusí po večerech přiložit mozek k dílu? Je to pořád pro mě o tom samým ... o biflování. Jak to správně píšete, Margit.

    OdpovědětVymazat
  4. Citát se odjakživa píše takhle: "Seučit, seučit, seučit.".
    Já se právě vrátila ze dne otevřených dveří na předvybrané základce. Naštěstí v mojí kompetenci je pouze estetické posouzení interiéru školy, odbornou stránku má na starosti milovaný otec naší drahé dcery. Učit se s ní nehodlám, ledaže by mě to bavilo, což nepředpokládám. Stejně mi nevěří, že jedna a jedna je pečená knedla.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem taky měla o vzdělávání svých dětí naprosto romantické představy. Ale někomu vyjdou, takže strašit vás rozhodně nechci. Co je pro mě nejhorší zjištění, jak jsou děti vůči sobě kruté. Teď řešíme kamarádku, které se děti posmívají, že je socka. Trápíme se tím se Stelou obě. Na tohle není připravenej nikdo.

    OdpovědětVymazat
  6. Doprčic, tohle je blbý. Na srážku s blbcem se nedá připravit.
    Cca před rokem jsem v sobě rozklíčovala jednu událost ze školky, která na celý život ovlivnila moje vztahy k lidem. A byla to v podstatě prkotinka, žádná dětská krutost.
    Trápit se je zbytečné, kruté parchantíky to nenapraví... posměváčci mají sami tak mrňavé sebevědomí,že si ho vylepšují na jiných... chudáčci, vždyť jsou k politování.
    Konec romantických představ.:-)

    OdpovědětVymazat
  7. :-) ano, mám profil! Teď ti budu psát ke každému článku tisíc komentářů:-DD Jdu se učit vyjmenová slova, indické násobení a dědu Lesoně, abych doman nebyla nejblbější! :-DD

    OdpovědětVymazat
  8. Je fakt, že dneska, pokud to má aspoň k něčemu vypadat, se rodiče s dětmi musí učit, ...myslím teď ZŠ, protože vědomosti z vyšších stupňů vzdělání se už někde propladly hluboko ... já to prostě bohužel jinak nevidím, ale pomoooooooooc, kde na to vzít čas. Jakmile polevím v důslednosti já, poleví i dítko, to je u nás bohužel holý fakt! ( mě už na konci minulého školního roku v nadsázce napadlo, že to vysvědčení, co dostal za své výsledky můj syn, by mohlo být de facto klidně moje, protože jsem se biflovala taky ... :-)

    Zdravím všechny Margit

    OdpovědětVymazat
  9. A máte taky pocit, že učitelé si myslí, že celá rodina, celá zeměkoule žije jenom tou školou??? Respektive, že kdo tou školou nežije je divnej a přízemní? Já mám normálně strach, že moje dítě zapomene udělat úkol!! No je tohle normální? :-D A Margit, já si taky myslím, že na konci roku by ocenění ze školy měli dostávat hlavně rodiče. A pak dvouměsíční blaho bez úkolů a šprtání:-DD

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem šťastná, že mám školní docházku svéhlavých synů za sebou, bylo to strašné a divím se, že jsem to přežila. V kabinetech na koberečku jsem byla jako doma. Nesnáším české školství a učitelka je diagnóza. Brrr, nikdy více!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Adelko, miluji prázdniny (pro mě zasloužené)! :-)

    OdpovědětVymazat
  12. No, i když si říkám mlč,:-) nedá mi to nereagovat. Jako učitelka, tudíž dle předchozího komentu diagnóza. Nu, co k tomu říct, než že s tím bojuji celý život a to, jak nás hází do jednoho pytle, mě kdysi vytáčelo, dnes už jen lehce trápí. Pohled z opačného spektra - prosazuji názor, že dítě do deváté třídy se doma nemá učit, stačí mu to, co pochytí ve škole. Narážím - hádejte kde - u rodičů. Proč mu nedáváte úkoly na doma, není to nějaké dívné? A tak bych mohla pokračovat... A tak si jen, s dovolením, přihřeju polívčičku. Knížka, která mi právě vyšla, je formou nenáročných fejetonů, právě o střetávání těch dvou protipólů - kantor a rodič. Jsem pro smír, ale nekompromisní termín, že všichni jsou diagnóza, mě vždycky vyprovokuje. Ale píši v dobrém, nechci se s nikým hádat.Jen chci prezentovat prostou pravdu, že všechno je jinak a že vše je o lidech. Hezký den všem a prázdniny miluji též:-)
    http://www.kosmas.cz/hledani/?query=T%C5%99%C3%ADdn%C3%AD+kn%C3%AD%C5%BEka+do+tramvaje

    OdpovědětVymazat
  13. Jitko, díky. Znám hodně učitelů, co preferují, aby se děti doma neučily. Ale kdyby se Stela opravdu doma dost neučila, nedosáhne ani na průměrné známky. Dlouho jsem myslela, že je to problém jenom mých dětí, pak jsem zjistila, že většina kamarádů i kolegů se s dětmi doma doslova dře, aby uměly, dostaly se na ty školy ... mě učení stojí příšerně sil a to studijní cíle se svými dětmi mám dost přízemní. Na knihu se ráda podívám!

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji:-) Já chtěla spíš ale říci, že ať se klidně učí, když chtějí. Ale neměly by (a nejsem toho příznivec) sedět nsd učením celé dlouhé hodiny. Chci,ať to při zkoušení vymyslí, odvodí,ať používají vlastní hlavu a ne,když mi do písmene ocitují texty z knihy či sešitu. Ale to je na dlouhé povídání, připouštím, že je mnohdy vina i na naší´, učitelské straně, ale ve finále stojím za tím, že do devítky domácí studium jen minimálně, pak je to očistec a ztráta dětství. A na nějakou školu se pak dostane, i bez dokonalé znalosti větného rozboru. Jde to docela dobře i bez něho:-) Kacířské myšlenky, že,:-) Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  15. Celkově bych se zhodnotila jako neambiciózní rodič a vzhledem k vlastním zkušenostem (propadání na gymplu, jednušky na famu) beru školy s rezervou. Děkuju za všechny příspěvky, vůbec by mě nenapadlo, že to vyvolá takovou odezvu. Tak příště už jen něco lehčího. Dezert.

    OdpovědětVymazat