Náš dům s patinou

Dnes jsem se zase dojímala naším domem. Nejspíš k tomu přispěla zpráva, že zemřel pan architekt Hubáček (autor Ještědu), který byl naším sousedem v Liberci. Odmala jsem chodila kolem jeho modrobílého domku, jezdili se na něj dívat i studenti architektury. Dům si kdysi navrhl jako levnou variantu bydlení, je obyčejný, malý, s plochou střechou a přitom jiný než všechny ostatní. Dům stojí, pan architekt zemřel.
Náš dům za osm let dostal fantastickou patinu. Z jedné strany je obložen obyčejnými smrkovými laťkami, nijak neošetřenými, z druhé strany cetris deskami. Je to jakési poznávací znamení architektů Schaufler - Roskovec, kteří nám dům navrhovali. To ještě nebyli tak slavní jako teď. Zadání bylo takové, aby vypadal CHUDĚ. Architekti se smáli a říkali, že vzhledem k tomu, jaký má mít rozpočet, tak chudý bude rozhodně. A povedlo se jim to! Naprosté většině se náš dům samozřejmě nelíbí, hlavně těm, co si okolo nás staví hrady a zámky nebo aspoň odvozeninu z toho. Což zase nesnáším já. Trpím rozdvojením, protože náš dům miluju a zároveň nemám ráda místo, ve kterém bydlíme, moje duše lítá v Kokoříně. Kdyby to šlo, tak tam tenhle dům přenesu. Jenže to nejde. Takže naše plány jsou takové: příští dům si postavíme v Kokoříně. A hádejte, jaké architekty oslovíme ...














8 komentářů:

  1. Taky chápu. Sleduju Váš blog. Život máme jen jeden a zrovna v tomhle se člověk nemusí svazovat kompromisem.

    OdpovědětVymazat
  2. Ve Slováckém divadle hrají nádnernou hru: Denní dům, noční dům. Jde o adaptaci románu nejúspěšnější polské autorky současnosti Olgy Tokarczukové a byla poprvé na jevišti uvedena v Uh. Hradišti. Moc krásné představení. A je přesně o tom, že denní dům je skutečnost, kde žijeme a noční dům je sen, kde chceme žít.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to mě opravdu nadchlo. To bych napsat neuměla. Nevyšlo to taky jako knížka? Hned bych si ji koupila!

    OdpovědětVymazat
  4. Mě napadlo, jestli může být denní i noční chlap? :-D Jinak tvůj dům je krásnej, protože má patinu a duši. Nebo ducha?? A.

    OdpovědětVymazat
  5. Jasně, že může!!! Ty to neznáš? :-) Naštěstí jsem už dlouho v jednotě. (Teda já si to musím někam zapisovat, tohle téma se mi vyloženě bude hodit. Dík, dík, dík!)

    OdpovědětVymazat
  6. no já si myslím, že mám denního a nočního muže. Ale je to pořád ten samej:-) A je to zajímavé!!! :-DD A.

    OdpovědětVymazat
  7. Nekupuj, mám ji. Půjčím. M

    OdpovědětVymazat
  8. dům máte báječný, stárne do krásy!

    OdpovědětVymazat